Bontovai teszthorgászat
Június 1. én érkeztem meg a Bontova-i horgásztóra, Dombóvárra. 2 napos tesztpecára indultam, az 5 ös helyre a tó túloldalára a sarokba. Egy új bojlit készültem tesztelni és kíváncsi voltam hogyan sikerült az új csali. 12 kor már az állvány össze volt rakva és már csak a botok hiányoztak! Igyekeztem is, mert már izgatott voltam, hogy mi lesz a halakkal. Kicsit borult volt és esőt is mondott, de bíztam benne, hogy elkerüli a tavat. Felszereltem a botokat és igyekeztem, hogy minél előbb elhelyezzem a szerelékeket. A balos botot egyenesen kb. 50-60 méterre szemben a vaskaró elé helyezetem el csak az új bojlit, mást nem etettem. A jobb oldali botot jobbra a gáthoz közeli sarokba a bedőlt fák alá raktam le. Pár szem pelletet és az új bojliból szórtam.


Megijedve kicsit az időtől rögtön a sátrat állítottam és mielőtt végeztem volna a jobbos bot elfüstölt. Felvettem a botot és rámentem a halra 6-7 perces fárasztás után már szákban is volt az első ponty. A méretük ellenére nagyon jól küzdenek egy 6-7 kilós ponty 10-20 perces fárasztást is tud produkálni. Mérleg 6,3 kg ot mutatott. Ez hihetetlen nem volt bent 10 percet a csali és már elhúzta! Kezdtem örülni, hogy az új squid banános bojli jól sikerült. Gyors fénykép és visszaengedés után, semmire sem volt idő, mert már szólt a másik bot is. Gyors fárasztás után már a matracon volt a pontyok közül 1 kisebb példány.


Visszahúztam a szerelékeket, és vártam az estét. 10 percenként szóltak a jelzők. Folyamatosan mentem nincs megállás. Tolni kell ezerrel. 1 órakor egy ejtős kapásra riadtam fel, felvettem a botot és éreztem, hogy egy komolyabb hallal van dolgom. Lassú lomha mozgásáról 10 körülinek saccoltam a halat. 15 perc fárasztás után megmutatta magát a sodrófa nyurga. Örültem, mert este csak 5 kilóig tudtam halat fogni viszont azt, rengeteget. Mérésnél kiderült, hogy a hal pontos súlya 10,2 kg. Leraktam a reggeli fényképezésig és visszahúztam a szerléket. Az etetéstől 10 méterre elraktam a szereléket és 5 szem bojlit szétszórtam. Talán az apró pontyokat kicsit szelektálni tudom, és beugrik 1-2 darabos hal is. Sok kisponty volt az etetésen és faragták a bojlit rendesen. Ezért úgy döntöttem, hogy a 30 as golyót behálózom, és úgy talán majd megjön a nagy. Ez így is lett a jobbos botom hallgat a balos pedig 1-5 kg ig folyton adta a halat. 3 órakor egy lassú húzós kapás volt a jobbos boton. Ráemeltem és kezdtem örülni mivel elkezdett füstölni a fék. Fölé mentem csónakkal és kb. fél órás fárasztás után merítőbe csúszott egy csodaszép tükrös. Kint a mérleg 11,8 kg ot mutatott. Ezt a halt is leraktam pontyzsákba majd reggel lefotózzuk. Ezután csend lett elnyugodtak a halak. Reggelig még 1-2 kis ponty jött. Reggel lefotóztuk a halakat és szabadon engedtem őket.


Csodaszép erős halak élnek a Bontova-i tóban.



Ez a 11.8 kilós hibátlan tükrös nehezen adta meg magát. Jó látni, hogy még vannak, olyan helyek ahol vigyáznak a halakra, épp a szájuk és másoknak is ilyen örömet tudnak okozni, mint nekem. A reggeli órákban nagyon bíztam, de nem nagyon voltak aktívak a halak. Elkezdett csöpörögni az eső, és ahogy egyre intenzívebben esett elkezdtek enni a pontyok is. Sorba jöttek ki a szebbnél szebb pontyok, de valahogy az igazi nagyok nem nagyon ettek. 1 óra fele elállt az eső, és kisütött a nap. Megint szünet lett. 3 óra felé egy szöszmötölős kapásra figyeltem fel. Felvettem a botot és semmit nem éreztem. A hal felém úszott és mire utolértem addigra már a part előtt volt. Itt csak forgolódott nem akarta megmutatni magát ment és ment. 15 perc után feljött a hal és elcsodálkoztam. Nem volt valami nagy hal viszont annál erősebb és annál szebb volt. Egy albínó ponty küzdött a horgomon. Ment még egy tiszteletkört és már csúszott is a merítőbe. A hal 6,7 kg ot nyomott.


Ezért járok ide horgászni. Ekkora halat 5-6 perc alatt meg szoktam fogni és ez nagyon erős volt. A hal visszanyerte szabadságát és én 1 újabb élménnyel gazdagodtam. Ez is ritkán fordul elő. Visszahúztam a szereléket és már mehettem a következő halért. Folyamatosan húzták, igaz az apróbbak, de már tudtam, hogy jól sikerült a bojli. Estére, ahogy sötétedett kezdtek elmaradni a kapások. Frissítettem és izgalmakkal aludtam el. Kíváncsian vártam az éjszakát hátha jelentkeznek a jó halak is. Azonban egy jót aludtam egészen 2 óráig, amikor az éjszaka első hala jelentkezett. Simán kijött a partig ám ott 20 percnyi fárasztás után idő előtt elbúcsúzott. A horog kiakadt a szájából. Visszahúztam a szereléket, de az este már nem volt kapás. Reggel kipihenten keltem és frissítés után rögtön jelentkezett is az első kapás. A halak megint beindultak és folyamatosan húzták a csalit. A balos boton még csak csippanásom se volt. Az első kapás 9 órakor volt rá, és 15 perc fárasztás után egy 10,7 kilós tükröst tudtam mérlegelni.


Gyorsan csináltunk pár képet, és a hal visszanyerte a szabadságát. Nagyon örültem, hogy ez volt a 3. 10 feletti hal a túra során. Újrahúztam a botot, és ahogy a swingert ráraktam a zsinórra már füstölt is el a bot. Ez gyors volt, és ahogy lassan a part fele ért, kezdett felgyorsulni. Heves kirohanásokat produkált, és az egyik pillanatban már a bokor ágára volt csavarodva. Belementem a vízbe és gyorsan kibogoztam a zsinórt és tovább fárasztottam a halat.


30 perc után kezdett fáradni, de még mindig nem jött fel. Kezdtem reménykedni, hogy talán a túra hala van a horgon, ezért lazábbra állítottam a féket és hagytam, hogy a bot dolgozza fel a hal kirohanásait. 40 perc után feljött és szépen csúszott bele a merítőbe. Egy hatalmas töves volt. Nagyon örültem mivel, megfogtam a túra halát. A mérleg 12,7 kg ot mutatott. Pár kép után boldogan engedtem útjára ezt a bivalyerős halat.


Aki a Bontova-i tóra látogat horgászni annak ilyen szép élményekben, lesz része és nyugodtan tud hódolni a szenvedélyének. Már nem húztam vissza a botot mivel lassan idő van és fájó szívvel, de itt kell hagyni ezt a csodálatos tavat. Ahogy pakolászok hallom, hogy a bennmaradt bot elfüstölt. Felvettem a botot és csak a súlyt éreztem, 15 perces fárasztás után megmutatta magát a hal. Egy csodaszép tükörponty volt a horgomon. Megmerítettem és mérlegelésnél nem hittem a szememnek. A mérleg 10,5 kg ot mutatott. Pár kép után visszaengedtem a túra 5. 10 feletti halát.


Felbuzdulva a hal után úgy döntöttem, hogy visszahúzom még utoljára a szerelést. A maradék pár szem bojlimat beszórtam és folytattam a pakolódást 12 órakor egy ejtős kapással jelentkezett a túra búcsúhala. Pár perces fárasztás után már a parton volt a hal. A mérleg 5 kilót mutatott. Néhány kép után elengedtem a túra utolsó halát.


Összepakoltam a többi cuccom, leszedtem az orsókról a zsinórt mivel annyira meg volt sérülve és csavarodva, hogy az már több horgászatot nem bírt volna ki, és nem szerettem volna, hogy akár életem hala menjen el a zsinór miatt.


Érdemes a nagyobb túrák után zsinórt cserélni. Összegezve a túrát: 5 db 10 feletti hal került pontymatracra, és azon kívül még rengeteg kisebb hal. Nagyon meg voltam elégedve a teszthorgászattal. A bojli jól sikerült! 290 kilós összfogással, és 5,2 kg-os átlagsúllyal, méltón zárult ez a túra is. Remélem, hogy legközelebb is hasonló élményekben lesz részem.

Köszönet a Bontova-i Horgásztónak.

Üdvözlettel: Mákos István (Total Carp Team)