Bontovai élményeink
Egy remek tavaszi túrát lezárva barátommal úgy döntöttünk, ősszel ismét eltöltünk öt napot ezen a meseszép tavon. Így is tettünk, ismét a négyes álláson vettük célba uszonyos barátainkat. A túrát hosszas készülődés előzte meg, minden apróságra nagy figyelmet fordítottunk. Mivel a helyet már ismertük, így a horgászat kezdete már egyszerűbben zajlott. Vasárnap délután érkeztünk meg, első dolgunk a bójázás és a minimális etetés volt, amit apró magvakból készítettünk elő. Ezután következett a botok felszerelése és a csalizás. Négy féle golyóval készültünk, kizárólag oldódókkal. Egy fokhagymással, egy cayunnel, krémes vaníliával és egy fűszeres csirkéssel. Jómagam egy bottal pedig kizárólag pop-uppal, mint később kiderült nem is hiába. Mire a botok a helyükre kerültek, ránk is sötétedett.

Az első halra majdnem éjfélig kellett várnunk, amit barátom fogott egy négy kilogrammos ponty személyében. Délelőttig sok kisebb mellett sikerült fognunk három darab tíz kilogramm felettit, három különféle csalival. Egy hét kilogrammos tok és az első szépséges koi ponty is megérkezett, ami meghaladta a három kilogrammot. Estére megjött az erős szembeszelünk, ami meghozta a darabosabbakat is. Több tíz kilogramm feletti példány közül egy bő tizennégy kilogrammos volt a legnagyobb. A keddi napom nekem gyengén sikerült, mindössze öt darab halat fogtam, három és tíz kilogramm között. Eközben barátom tizenhárom darabot fogott, háromtól egészen tizenegy kilogrammig. Szerda délelőtt jelentkezett az első kapásom a füstölt heringes pop-up szerelékre. Egy gyönyörűséges barack színű tükrös koi ponty volt, súlya meghaladta a hat kilogrammot. Negyed óra sem telt el, miután a botot visszahúztam és egy újabb koi érkezett ugyanerre a kombinációra. Egy szűzszájú nyurgaponty volt a maga hat kilogrammjával. Itt döntöttem el azt, hogy az akadóhoz közel lévő botjaimon is megpróbálom a pop-up csalikat. Ez jó döntés is volt, mert aznap vízközt táplálkoztak a halak, így sorban jelentkeztek is a kapások. Az ananászos és a füstölt heringes pop-up adta a legtöbb halat. Legextrémebb esetben húsz centiméterre is meglebegtettem, mire kapást értem el. Eközben érkezőben volt már az erős hidegfront is, amit a kapások visszaesésén is érzékeltünk. Csütörtökön a kisebbek mellett, azért nekem egy majd’ tizenkét kilogrammos, míg barátomnak egy gyönyörű kerek tíz kilogrammos pontyot sikerült matracra fektetni. Nekem sajnos délután egy bő tizenöt pluszos halam ment el. A szákolás előtti pillanatokban kipattant a horog a szájából, amit rettenetesen sajnáltam, hiszen sok munka volt benne. Pénteken már csak egy kisebb halunk volt és már azon kaptuk magunkat, hogy pakolhatjuk is össze a nem kevés felszerelést.

Összességében egy szintén remek horgásztúrát tudhatunk magunk mögött. A több mint ötszáz kilogrammos összfogás is ezt igazolja. Hetvennégy darab halat fogunk, hét kilogrammos átlagsúllyal. Összesen hét darab koi pontyot sikerült partra terelnünk és egy darab tokhalat. A legfogósabb csalinak bizonyultak a pop-upok és az oldódó cayun bepasztázva. Fáradtan, de sok sikerrel és élménnyel, az ősz szépségével tértünk haza, amit nagyon köszönünk. Tavasszal ismét visszatérünk kedvenc tavunkra.
























































Üdvözlettel: Dömök Balázs és Dévai Martin